Herdenken

Dodenherdenking 2019

In 2019 is Flevoland de gastprovincie voor de nationale viering. Dit betekent dat er meer activiteiten zijn op 4 en 5 mei en er op beide dagen prominenten komen om het nationale karakter kracht bij te zetten.

De dodenherdenking wordt georganiseerd in Almere haven bij het oorlogsmonument ‘de Dolfijn’ en zal via livestream te zien zijn op de Grote Markt in Almere Stad en in de huiskamers via laptop’s en iPad’s. Na de herdenking wordt op de Grote Markt het 5de Almeerse herdenkingsconcert georganiseerd met tal van bekende artiesten.

***

Wie uitgesloten wordt, is niet vrij

Vrijheid is meer dan bewegingsvrijheid. Wie opgesloten wordt, verliest zijn vrijheid; daarom zijn we solidair met mensen die door een repressief regime zonder reden worden opgesloten. Ook als mensen worden uitgesloten, tast dit hun vrijheid aan. Als je wordt uitgesloten omdat je “anders” bent, schendt dat de vrijheid om jezelf te zijn, met jouw eigenschappen en overtuigingen.

Jezelf kunnen zijn: dat is vrijheid. Ongemerkt kan die vrijheid onder druk worden gezet. Vaak wordt van mensen geëist dat ze zich aanpassen aan een meerderheid. Als ze zich niet aanpassen, worden ze uitgesloten. Ze komen niet aan werk, mogen niet laten zien wie ze zijn, wat ze geloven of voor anderen voelen. De vrije samenleving gaat aan hen voorbij.

***

Amnesty International: De weg voor de mensenrechten.

Het Comité 4/5 mei Almere heeft een bordje geadopteerd dat wordt geplaatst aan de Weg voor de Mensenrechten (Mandelapark). De tekst van het bordje luidt:

Artikel 3: Je hebt recht op leven, op vrijheid en op veiligheid

***

1977: De eerste herdenking in de nieuwe stad Almere
Op 4 mei 1977 vond de eerste herdenking plaats in Almere. Het weer was zoals het hoort op 4 mei: niet te koud en met een vleugje wind dat de lente aandraagt en gevoel van hoop geeft. Zo moeten de mensen het op 4 mei 1946 hebben ervaren. Hoop dat het na de verschrikkingen van de oorlog beter zou worden en dat de offers van hen die stierven niet vergeefs zouden zijn.

Ongeveer 300 personen woonden deze eerste plechtigheid bij. Dat waren toen bijna alle inwoners van Almere.

Bekende Almeerders vormden een groepje dat eigenlijk de voorloper is van het Comité 4/5 mei. Finnie Deijs, Frits Huis, Willem Duif en Sietske van Oogen organiseerden de herdenkingen. Zij waren van mening dat de herdenkingen sober moesten zijn en hadden maar één wens: een monument. Dit werd een steen met opschrift die werd geplaatst op de Markt in Almere haven. Twintig stappen van de schoenmaker en tien stappen van bakker Van Duin.

In 1995 is de steen vervangen door het huidige monument: de tafel met de dolfijn. Kunstenaar Marcel Smink ontwierp het monument. Door de karakteristieken van de dolfijn en het opschrift symboliseert het de hoop. De dagen van 40>45 staan in goud op de randen van de tafel en markeren de persoonlijke droefenis en herdenking van hen die ons na stonden. De steen is later geplaatst bij de toegang van het ‘Bos der onverzettelijken’ als startpunt en tevens eindpunt van de Weg 1940-1945. Zo is de cirkel gesloten en de boodschap die met het opschrift tot ons komt, verankerd:

Voor hen die vielen in de strijd tegen de Duitse bezetting, 1940-1945″

Bron: Jan van Wierst