Aankondigingen

Dodenherdenking 2023

Dodenherdenking 4 mei in Almere Haven bij het monument aan de Markt m.m.v. Jörgen Raymann, Nick Teunissen en Melany Sharon, leerlingen obs Het Avontuur en de Brassband Almere.

Enkeltje Holandija

Cabaretvoorstelling ‘Enkeltje Holandija’ op 4 mei direct na de Dodenherdenking in theater Corrosia door Nick Teunissen.

‘Laat me mezelf zijn’ – Anne Frank

Van 6 t/m 26 april is de Anne Franktentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’ te zien in de Burgerzaal van het Stadhuis.

Openingstijden:
Dagelijks tijdens openingsuren van het Stadhuis. Uitgezonderd zijn de tijden waarop huwelijken plaatsvinden. Deze tijden vindt u hier.

Voor impressies van de tentoonstelling : https://www.annefrank.org/nl/educatie/product/62/laat-me-mezelf-zijn/

Feestelijke opening op 5 april van 16:00 – 17:00 uur in de Burgerzaal. Na de officiële opening is er een rondleiding door jonge gidsen van OBS Het Avontuur.

Compilatie
dodenherdenking 2022
Almere

Eerste Almeerse Dodenherdenking

Wat wij doen

Het Comité, de Dodenherdenking en meer in Almere

Het 4/5 mei Comité Almere organiseerde de eerste Dodenherdenking op 4 mei 1977 in het oudste stadsdeel Almere Haven. De pioniers van toen, Han Lammers (Landdrost), Bob Friedländer en Frits Huis waren er nauw bij betrokken. Het Rijk was initiator omdat Almere in 1977 nog geen officiële gemeente was. Van 1977 tot 1995 lag er op de Markt bij bakkerij Struiksma een gedenksteen en daar werd de herdenking gehouden. Sinds de komst van De Dolfijn in 1995 ligt de steen in het Bos der Onverzettelijken.

In 1995 werd het 4/5 mei Comité officieel opgericht en daarmee werd ook het oorlogsmonument ‘de Dolfijn’ in gebruik genomen. Het monument werd ontworpen door Marcel Smink.

Marcel Smink koos voor een dolfijn ‘als vis op het droge, achtergebleven uit het water dat zich ook tijdens de oorlog nog boven de maagdelijke grond van Almere bevond’
De dolfijn is ook het symbool voor de dodenverering en staat symbool voor vrijheid. Toepasselijk.
Op de marmeren tafel staan de dagen, maanden en jaren van de Tweede Wereldoorlog gegraveerd ter herdenking aan alle slachtoffers.

In de jaren tussen 1981 wordt er in Nederland steeds nagedacht over de definitie van de 4 mei-herdenking. Dit komt door de vele brandhaarden en oorlogen die ná 1940-1945 wereldwijd plaatsvonden.
Anno 2020 herdenken wij in Nederland – allen, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies – .

Jaarlijks vindt de Dodenherdenking op 4 mei plaats bij de Dolfijn in Haven. Het is de officiële herdenking in Almere waarbij de burgemeester ook aanwezig is.

Naast het organiseren van de Dodenherdenking verzorgt het Comité andere activiteiten die betrekking hebben op vrijheid en vrede. Dit kan een debat zijn, het doorvertellen van de verhalen, een college over vrijheid, een tentoonstelling, cabaret of een muzikale bijeenkomst. Er wordt steeds gezocht naar een stukje bewustwording over het met elkaar leven in vrijheid en wij zoeken daarin altijd het gesprek met jongeren. Een goede relatie met de Almeerse scholen staat daarom hoog bij ons in het vaandel. Hierin wordt de lijn gevolgd van het Nationaal Comité en worden naast de doelgroep altijd de jongeren in Almere betrokken. Zij zijn immers de toekomst en dragen bij aan het in stand houden van onze vrijheid.