
Marco Penninkhof, voorzitter/penningmeester
Penninkhof was tot voor kort werkzaam bij Omroep Flevoland als eindredacteur. Bij de regionale omroep was hij jarenlang verantwoordelijk voor de live-uitzendingen van de 4 mei herdenkingen. Ook de Indië-herdenking en KetiKoti-herdenkingen werden op zijn initiatief live op TV gebracht. ‘Twee minuten stilstaan op 4 mei bij al het leed, moet een vaste plek in onze haastige samenleving krijgen.’ aldus Penninkhof.

Gerry Baljet, algemeen bestuurslid
Vrijheid is cruciaal omdat het de essentie van ons mens-zijn omvat. Het stelt ons in staat om onze gedachten te uiten, keuzes te maken en te streven naar geluk. Zonder vrijheid kunnen we niet groeien, innoveren of onze eigen identiteit ontwikkelen. Het is de basis voor democratie, individuele rechten en sociale vooruitgang. Vrijheid is de adem van de menselijke geest.

Kees Tak, algemeen bestuurslid
Op 1 november 1949 geboren in Amsterdam. Daar opende ik in 1974 mijn eerste bloemenzaak in de Kinkerstraat en in 1982 verhuisde ik naar Almere.
Ik ben Bloemist internationaal. Ik heb sinds mijn komst naar Almere in 1982 alle bloemen voor de Dodenherdenking verzorgd. Ook was ik actief betrokken bij de bloemversieringen voor de huwelijken van prins Willem Alexander en prinses Máxima en prins Constantijn en prinses Laurentien.
Op verschillende plekken in de wereld, o.a. Rusland, werk ik mee aan bloemprojecten.
Sinds 2019 ben ik enthousiast betrokken bij het Comité 4/5 mei Almere als algemeen lid van het bestuur.

Nick Teunissen, artistiek ambassadeur
Mijn verbintenis met het 4/5 mei Comité Almere:
Als theatermaker, schrijver, acteur en columnist pas ik verschillende creatieve vormen toe om uiting te geven aan mijn artistieke zoektocht naar de vraag wat oorlog met mensen doet. Zoals bijvoorbeeld met mijn theatervoorstelling Enkeltje Holandija. Daarin staat het vluchtverhaal van mijn partner en het beleg van de Bosnische hoofdstad Sarajevo centraal. Enerzijds vertel ik dit verhaal omwille van mijn geliefde en de liefde voor mijn nieuwe land, maar anderzijds ook vanuit noodzaak. De Bosnische oorlogsgeschiedenis is vandaag de dag namelijk actueler dan ooit. De gevolgen ervan voor grote groepen mensen komen ook in Nederland erg dichtbij. Zowel in tijd als geografisch. Hetgeen beide landen intens met elkaar verbindt. In tegenstelling tot Bosnië zijn wij in Nederland na bijna 80 jaar gewend geraakt aan vrede. Als artiest en maker wil ik bijdragen aan het bouwen van een brug tussen toen en nu. Het invoelbaar maken van deze indringende herinneringen en hun boodschap voor onze toekomst. Daarom ondersteun ik het 4/5 mei Comité Almere de komende jaren middels mijn inzet als artistiek ambassadeur.
Biografie:
Nick Teunissen is Master of Arts en internationaal theatermaker, performer en regisseur. Het vertellen van theatrale en muzikale verhalen vanuit maatschappelijk engagement is zijn artistieke speerpunt geworden. Momenteel is Nick werkzaam als theatermaker, schrijver en columnist in Sarajevo: www.nickteunissen.com.

In memoriam Shira Waage
Onze voorzitter Shira Waage is onverwachts overleden op 28 februari 2025.
Een verlies dat met geen pen te beschrijven is voor haar familie en vrienden, maar ook voor het herdenken in Almere. Meer dan twintig jaar heeft ze zich onvermoeibaar ingezet voor de Almeerse dodenherdenking waarvan de laatste jaren als voorzitter van het comité.
Als voorvechter van gelijkheid en hoeder van de zwaarbevochten vrijheid ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, zette zij zich in voor de het Almeerse 4/5 mei comité. Ze betrok de jeugd met haar erfgoeddragersproject, waarbij scholieren de verhalen optekenden van oorlogsoverlevenden.
Ook was het Shira die als voorzitter van het eerste lokale comité andere oorlogen en genocides aan de Almeerse herdenking toevoegde, waardoor er een brede herdenking ontstond voor alle Almeerders, ook die waren gevlucht en ontheemd door oorlog en geweld. Deze moedige stap om de beperking van het herdenken van alleen de Tweede Wereldoorlog los te laten, werd uiteindelijk overgenomen door het landelijk comité en geldt nu voor heel Nederland.
Behoedzaam als een diplomaat was zij actief, waarbij ze ook op gesprek ging bij oorlogsslachtoffers die het moeilijk hadden, heeft ze zich zeker in het huidige tijdgewricht waarbij een nieuwe oorlog speelt en geweld overal in de wereld toeneemt. Zij stond vooral voor de slachtoffers, ongeacht afkomst, geloof, overtuiging of ras. Het waren altijd de burgers die het leed leden en niet de beslissers.
Shira was onlangs met pensioen gegaan na een werkzaam bestaan bij ondermeer Zending over Grenzen in Almere en als laatst het landelijke Rode Kruis. Het is niet verwonderlijk dat Shira zich thuis voelde bij organisaties die opkomen voor de zwakkeren in de samenleving.
Om dit alles heeft het Z.M. de Koning behaagd om haar te benoemen als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De officiële uitreiking, komende april, maakt Shira niet meer mee, maar in de laatste momenten van haar leven mocht ze deze onderscheiding alvast ontvangen. Het raakte haar.
Zoals velen hun dierbaren verliezen door oorlog en geweld moeten wij nu ook verder zonder haar. En Shira zou dan zeggen: ‘dan gaan we het zien’.
Shira Waage
17-1-1957 – 28-2-2025
Namens een volledig lamgeslagen bestuur,
Marco Penninkhof
Kees Tak
Gerry Baljet