Bestuursleden

Shira Waage

Shira Waage, voorzitter

Sinds 1990 ben ik woonachting in Almere onder de rook van mijn geboorteplaats Amsterdam.
Vrijheid is voor mij een groot goed en daarom werk ik graag mee aan een stuk bewustwording hoe we die vrijheid kunnen behouden en hoe we er mee om kunnen gaan. Soms is vrijheid een erg ruim begrip en gaat het over kleine keuzes maken tussen de aanschaf van 2 luxe artikelen of bijvoorbeeld onze vakantiebestemmingen. Deep down betekent vrijheid dat we vrij zijn óm die keuzes te maken, dat we een vrije mening mogen hebben en ons vrij kunnen bewegen. Als individu kunnen we een klein steentje bijdragen om die vrijheid te bewaken en de mensen te ondersteunen die lijden onder opgelegde beperkingen van hun vrijheid óf mensen die geheel geen vrijheid hebben. Ik wil me daar met een heleboel anderen voor inzetten.

Jaap Hoogendoorn

Jaap Hoogendoorn, penningmeester

Ik ben geboren en getogen Amsterdammer en woon sinds 2017 in Almere.
Gepensioneerd accountant/belastingadviseur en sinds oktober 2019 penningmeester van het Comité 4/5 mei Almere.

Kees Tak

Kees Tak, algemeen bestuurslid

Op 1 november 1949 geboren in Amsterdam. Daar opende ik in 1974 mijn eerste bloemenzaak in de Kinkerstraat en in 1982 verhuisde ik naar Almere.
Ik ben Bloemist internationaal. Ik heb sinds mijn komst naar Almere in 1982 alle bloemen voor de Dodenherdenking verzorgd. Ook was ik actief betrokken bij de bloemversieringen voor de huwelijken van prins Willem Alexander en prinses Máxima en prins Constantijn en prinses Laurentien.
Op verschillende plekken in de wereld, o.a. Rusland, werk ik mee aan bloemprojecten.
Sinds 2019 ben ik enthousiast betrokken bij het Comité 4/5 mei Almere als lid van het algemeen bestuur.

Rico Letlora

Rico Letlora, algemeen bestuurslid

Rico Letlora in 1962 geboren te Amsterdam en sinds januari 1977 woon ik in Almere.
Het herdenken op 4 mei is bij ons thuis met de paplepel ingegoten; op 4 mei verplichtten mijn ouders dat wij om 19.50 uur thuis waren om de nationale Dodenherdenking op TV te volgen.

Van kleins af aan herdenk ik bij de nationale Dodenherdenking zowel de oorlog in Europa als ook de oorlog in het voormalig Nederlands Indië. Ik ben van Zuid-Molukse afkomst en mijn grootvaders waren marinemensen die de 2e wereldoorlog in de Oost hebben meegemaakt. Door mijn eigen ervaringen in het werk beleef ik de herdenking nu ook op een andere manier en gedenk ik ook mijn collega’s die tijdens het werk zijn omgekomen.
Op 1 januari 2015 ben ik met functioneel leeftijdsontslag gegaan. In mijn dertig-jarige carrière bij het Korps Mariniers ben ik bij diverse brandhaarden in de wereld geweest. Ik heb gemerkt dat vele Nederlanders geen flauw benul hebben hoe goed het is om onbevangen in vrede in Nederland te kunnen leven.
Hopelijk kan ik met mijn ervaring en de mariniers verworven “can-do” mentaliteit een positieve bijdrage leveren aan het Comité 4/5 mei Almere en draag ik op mijn beurt een steentje bij aan de bewustwording van vrede en herdenken.

Gerry Baljet, algemeen bestuurslid

Ik vond school eigenlijk niet leuk en hield me liever bezig met het inwendige van TV’s. In mijn eerste winkeltje verkocht ik TV’s die ik zelf had gerepareerd van meerdere oude en kapotte toestellen. Het winkeltje is inmiddels uitgegroeid tot de Baljetgroep.

Naast mijn werk zet ik me graag in voor sociaal-maatschappelijke belangen. Een van de redenen dat ik bestuurslid ben van het Comité 4/5 mei Almere is het oorlogsverleden van mijn familie. Mijn opa was tolk en kwartiermaker en was betrokken bij de enige tankslag die ooit op Nederlandse bodem heeft plaatsgevonden. Hij zal de herinneringen aan de slag bij Overloon zijn leven met zich meedragen. Praten over de ervaringen, elkaar steunen, de veteranendagen vindt hij belangrijk en daarom richt hij decennia later dan ook de Veteranen Sociëteit op in Huizen.
Ik zet mij samen met de andere bestuursleden in voor onze ‘duur’ verworven vrijheid en voor vrede. Wij doen dit met het organiseren van de Dodenherdenking en bijvoorbeeld debatten of concerten. We zijn een open oor voor onze doelgroep en betrekken de Almeerse jeugd bij alles wat we doen. Het liefst samen met de Almeerse scholen.

Dennis de Roever
(1955-2021)

Dennis de Roever, is tot zijn overlijden op 3 maart 2021 secretaris geweest van het 4/5 mei Comité Almere. ‘Herdenken is voor mij persoonlijk niet alleen de gedachten aan allen die zich voor volk en vaderland hebben ingezet en daarbij het leven hebben gelaten, maar ook aan diegenen die onvrijwillig uit het leven zijn weggerukt. Ik hoop dan ook dat ik in het 4/5 Comité Almere een bijdrage zal kunnen leveren aan de bewustwording van herdenken en vrede.

Wij verliezen aan Dennis een goede vriend en zeer waardevol bestuurslid. Wij hebben Dennis benoemd als Ere-lid van ons bestuur.