Dodenherdenking
4 mei 2022*

Vorig jaar zeiden we: ‘het is zó belangrijk om samen in verbondenheid te herdenken’. In 2022 komt daar vrijheid bij: herdenken in vrijheid en verbondenheid. Én na 2 jaar gaan we dat echt weer samen doen bij het Almeerse oorlogsmonument de Dolfijn in Almere Haven. Zonder restricties, hand in hand.

Tijdens de Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. En natuurlijk staan wij stil bij alle slachtoffers van brandhaarden en oorlogsconflicten nadien.

Een kort stukje uit de Jaarthematekst 2022 van Annelien Dijn:

“De capitulatie van Duitsland gaf Nederland haar vrijheid terug – niet in de zin dat de naoorlogse overheid uit het leven van haar burgers verdween, maar wél omdat door het herstel van de democratie in 1945 gewone burgers opnieuw controle kregen over de manier waarop ze bestuurd werden. Laten we deze gelegenheid vandaag, 77 jaar later, gebruiken om het belang van de democratie te onderstrepen, en om na te denken over manieren waarop we die verder kunnen verdiepen en aanscherpen. Dat – en niet de dictatuur van het eigenbelang – is de vrijheid die het waard is om te verdedigen.”

Zoals we gewend zijn gaan om 18.30 uur de deuren van kerkgebouw de Goede Rede in Almere Haven open waar we u welkom heten en waar vandaan we vertrekken voor de stille tocht naar het monument.
De herdenking vindt dit jaar plaats in het bijzijn van de burgemeester van Almere mevrouw Ank Bijleveld en Commissaris van de Koning de heer Leen Verbeek.
Aan het programma werken verder mee: Melany Sharon met een arrangement van Nick Teunissen, Rob van de Meeberg, het kinderkoor Yourmusiqskool van basisschool het Avontuur. De kinderen worden begeleid door Melany Sharon en Julia Olthoff, leerling van het Echnaton Levy met een zelfgeschreven gedicht, de Brassband Almere en het Operakoor Almere. Het geheel wordt aan elkaar gesproken door de heer Rens van Grinsven.

* Zowel het kerkgebouw de Goede Rede als de omgeving waar de herdenking plaatsvindt, zijn voor mensen met een beperking en/of mensen die gebruikmaken van een rolstoel zeer goed toegankelijk. Tijdens het officiële programma zal er een doventolk/gebarentolk aanwezig zijn.