Project Description

Herdenkingskunstwerk De Dolfijn beschadigd

Het monument is niet geheel van marmer (Foto: Bob Friedländer)

7 december 2022

HAVEN CENTRUM – De Dolfijn, het kunstwerk op de Markt in Haven waar op 4 mei Dodenherdenking wordt gehouden, is behoorlijk beschadigd en moet worden hersteld. Vorig jaar was het monument juist weer netjes gemaakt.

Het oorlogsherdenkingsmonument van Marcel Smink werd in 1995 in gebruik genomen. Een dolfijn is het symbool voor dodenverering en staat symbool voor vrijheid. Het dier ligt op een tafel waarin de dagen, maanden en jaren van de Tweede Wereldoorlog gegraveerd staan.

Beschadigd
Fotograaf Bob Friedländer is ambassadeur van het Kunstwerk. Vorige week ontdekte hij dat het monument bij een hoek flink beschadigd was en dat de tafel niet volledig van marmer of graniet is, maar van beton met een dun laagje daar overheen. Friedländer belde daarop de Kunstwacht, het bedrijf dat in opdracht van de gemeente de beeldende kunst in de stad onderhoudt. Vorig jaar heeft het monument juist een opknapbeurt gehad.

Kunstwacht
In een reactie aan kunstambassadeur Friedländer laat de Kunstwacht weten dat het beschadigde hoekje een zwakke plek is. ‘Het gerestaureerde deel is wit uitgeslagen, dat moet volgend jaar in de juiste kleur gedaan worden. Het andere hoekje heeft wel een nieuwe beschadiging.’

Voorzichtig
De Kunstwacht doet een beroep om voorzichtig te zijn rondom het monument. ‘De hoekjes blijven zwakke plekken. Of het een marktkraam is geweest of een vrachtwagen of een deur van een bestelbus is lastig te zeggen.’
Onder de huidige weersomstandigheden kan het kunstwerk niet goed worden hersteld, de Kunstwacht wil dit in het voorjaar doen, in ieder geval voor 4 mei.

Bron: Almere DEZE WEEK