Buurt 1: Capitulatie
Dit deel van de Verzetswijk heeft vier straten en er staan enkel vrijstaande villa’s op ruime kavels. Van de vier straten heeft er slechts één een directe verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog. De andere straten zijn vernoemd naar algemene begrippen die te maken hebben met het einde van een oorlog, zoals capitulatie, bevrijding en vrede.
Capitulatiepad
Een leger of een land dat capituleert geeft zich officieel over aan de tegenstander, er is dan vrede. In Indonesië deed de Japanse bezetter dat op 15 augustus. In Nederland gebeurde dat officieel op 5 mei 1945. De Verzetswijk heeft dus diverse verwijzingen naar capitulatiemomenten. Bevrijdingsstraat, Vredelaan en Weg 1940-1945 verwijzen allemaal naar de afsluiting van een periode van onderdrukking en bezetting. De eerste Nederlandse plaats werd op 12 september 1944 in Zuid-Limburg bevrijd. Almere bestond nog niet maar delen van de provincie Flevoland al wel. Zo werden Emmeloord en Urk op 17 april 1945 bevrijd. Het Capitulatiepad loopt onder de Vrijheidsdreef door en komt uit in het Hannie Schaftpark.
Hotel de Wereldstraat
Zowel in de verkoopbrochure van de Verzetswijk als in de verschillende officiële stukken van de Almeerse gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders wordt geschreven dat de Duitsers capituleerden in Hotel De Wereld in Wageningen. En dat is de aanleiding voor de Hotel De Wereldstraat in de Verzetswijk. Ook het informatiebord in de wijk verwijst naar de capitulatie. Deze overlevering heeft in de loop van de tijd wat nuances gekregen. Op 4 mei gaf het gehele Duitse leger zich over in een tent op de Timeloberg in Duitsland, daarmee was de capitulatie van Nazi-Duitsland een feit. Op 5 mei werden ’s ochtends en ’s middags gesprekken gevoerd in Hotel de Wereld om deze overgave en ontwapening van de Duitse troepen in Nederland in goede banen te leiden. In de volksmond is dit de capitulatie gaan heten.
Hotel De Wereld werd door de geallieerden gekozen omdat de stad ontruimd was en dicht bij het front lag. Het hotel was flink beschadigd tijdens de oorlog. Prins Bernhard was als bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten aanwezig bij de onderhandelingen, maar zat niet aan de onderhandelingstafel.
Op 6 mei werden de afspraken van de dag ervoor getekend in de aula van de landbouwhogeschool dat naast het hotel staat. Dat getekende document is anti-gedateerd en heeft als datum 5 mei. Het is om die reden dat 5 mei Bevrijdingsdag is in Nederland en de dag ervoor op 4 mei de Dodenherdenking.