Project Description

Indringende voorstelling over liefde, strijd en veerkracht

Nick Teunissen

Aankondiging

Op donderdag 18 mei 2023 is ‘Enkeltje Holandija’ bij Omroep Flevoland te zien. In deze solo theatervoorstelling vertelt Almeerder Nick Teunissen het waargebeurde verhaal van zijn geliefde Ismir Hero, die de Bosnische oorlog in 1994 ontvluchtte. De uitvoering is opgenomen door Omroep Flevoland in theater Corrosia en is mogelijk gemaakt door het 4 en 5 mei Comité Almere en de gemeente Almere.

Op weg naar vrijheid
Het verhaal begon in 1994 in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina. De stad was op dat moment in oorlog en werd gebombardeerd en beschoten. Alles en iedereen werd geïsoleerd van de buitenwereld. Door gebrek aan voorzieningen werd er onder de luchthaven in het geheim een kleine tunnel gegraven, deze kreeg de naam: ‘tunnel van hoop’. In dat jaar op een koude novemberavond nam Hero hartverscheurend afscheid van zijn familie. Hij kroop met zijn koffer door de kleine tunnel een onbekende toekomst tegemoet, want het was sneuvelen of overleven. Uiteindelijk is hij in Nederland terechtgekomen.

Ondertussen in Nederland
“In 1994 zong ik mijn allereerste liedje op school over kinderen die vluchtten uit de oorlogsstad Sarajevo. Wist ik veel. Ik was een kind van twaalf en ik ben opgegroeid in Nederland, dat destijds al bijna vijftig jaar vrede kende”, aldus theatermaker Nick Teunissen. Ismir Hero is nu al vijftien jaar zijn grote liefde. Teunissen is begonnen in een bijna zaligmakende onwetendheid, maar nu weet hij wel beter. Geen mens komt namelijk ongeschonden uit een oorlogsgebied. Hoe zijn of haar tunnel er ook heeft uitgezien. Hevig verliefd een verleden wegwuiven dat kan maar voor even, zegt hij.

Op zoek naar de waarheid
De voorstelling ‘Enkeltje Holandija’ gaat over aantrekken, afstoten en op zoek gaan naar de waarheid. Op het toneel staat een koffer van Hero. Deze is ooit meegenomen en daarna ver weggestopt omdat de inhoud met zijn verleden te pijnlijk is. Teunissen: “Ik kon niet anders. Ik moest hem wel openen. Wat voor gevolgen dat ook zou hebben.” De Almeerder speelt een aangrijpend verhaal dat de theaterkrant beoordeelde met 4 sterren.

‘Enkeltje Holandija’ is op donderdag 18 mei 2023 te zien bij Omroep Flevoland.