Project Description

21 september: Internationale Dag van de Vrede

In 1981 riep de Verenigde Naties 21 september uit tot internationale dag van de vrede. Wereldwijd is er elk jaar op 21 september een wapenstilstand en er wordt opgeroepen tot een dag van geweldloosheid. De internationale vredesdag valt in de vredesweek die in 1967 door de vredesorganisatie PAX voor het eerst werd georganiseerd.

Elk jaar heeft deze dag een ander thema en in 2020 is dat ‘Kernwapens’. Het is precies 75 jaar geleden, 6 en 9 augustus 1945, dat de kernbommen op Nagasaki en Hiroshima vielen. Meer dan 200.000 levens werden door de aanvallen vernietigd en veel anderen raakten verminkt of voor het leven getekend.
Vandaag de dag staan er in de wereld nog steeds 14.000 kernwapens opgesteld. Ze vormen een onaanvaardbare bedreiging voor mens en planeet. De VN maakt zich al heel lang sterk om de kernwapens te vernietigen en vraagt hier op 21 september 2020 speciale aandacht voor.

“Door vrede echt een kans te geven, ontstaat er ruimte om met elkaar na te denken over respect voor de mensheid en met elkaar in vrede en zonder geweld te leven.”

Twitter: #peace #vrede #vrijheid

International Day of Peace