Project Description

Anne Frank-tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’ geopend in stadhuis

Leerlingen van Het Avontuur leidden burgemeester Hein van der Loo rond door de tentoonstelling. (Foto: Fred Rotgans)

6 april 2023

STAD CENTRUM – In de Burgerzaal van het stadhuis is woensdag de Anne Frank-tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’ geopend. Burgemeester Hein van der Loo werd door vier Almeerse kinderen van basisschool Het Avontuur langs de panelen met foto’s en teksten geleid. “Ik vind het geweldig dat jullie bereid zijn als gids dit verhaal door te vertellen. Dat is heel belangrijk, opdat we het nooit zullen vergeten”, benadrukte Van der Loo.

“Helaas gebeuren dit soort dingen vandaag de dag nog steeds. Zo zijn er door de recente oorlog in Oekraïne veel vluchtelingen onze kant op gekomen”, vervolgde Van der Loo. “Wij hebben zelf twee gezinnen opgevangen in ons huis. Daaronder bevond zich ook een jongedame die net als Anne Frank behoorlijk worstelde met deze moeilijke situatie.”

Brok in keel
De Anne Frank-tentoonstelling is naar Almere gehaald op initiatief van het 4/5 Comité Almere. “Toen de doeken werden opgehangen kreeg ik eigenlijk een brok in mijn keel. Het is vreselijk om te beseffen dat een meisje van 15 jaar, met zóveel dromen, de rest van haar leven niet mee heeft kunnen maken door die vreselijke oorlog”, sprak voorzitter Shira Waage.

Zichzelf zijn
‘Laat me mezelf zijn, dan ben ik tevreden’. Deze woorden schreef Anne Frank op 11 april 1944 in haar dagboek. “Op dat moment zat zij al bijna twee jaar ondergedoken in haar schuilplaats in Amsterdam. De Tweede Wereldoorlog was in volle gang”, vertelt Levien Rouw van de Anne Frank Stichting, samensteller van de tentoonstelling. “In het Achterhuis droomde Anne ervan om na de oorlog schrijfster en journaliste te worden. In haar dagboek schreef zij op 15 juli 1944: Dat is het moeilijke in deze tijd: Idealen, dromen, mooie verwachtingen komen nog niet op of ze worden door de gruwelijkste werkelijkheid getroffen en zo totaal verwoest.”

De tentoonstelling vertelt niet alleen het verhaal van de geschiedenis, maar laat mensen nadenken over hoe het vandaag de dag gaat. “Want ook nu hebben jongeren soms het gevoel dat ze niet zichzelf kunnen zijn, of worden mensen buitengesloten omdat ze tot een bepaalde groep behoren”, aldus Rouw.

Training voor scholieren
De tentoonstelling bestaat uit foto’s, teksten en informatie en is geschikt voor alle leeftijden. Voor scholen is er de mogelijkheid om scholieren een korte training te geven. Daarna kunnen zij hun eigen schoolvriendjes een rondleiding geven, net als de vier leerlingen van Het Avontuur die als gids optraden tijdens de opening van de expositie.

De tentoonstelling is nog tot en met 26 april te zien in de Burgerzaal van het stadhuis.

Bron: Almere Deze Week