Project Description

Kritiek oud-wethouder op herdenkingsmonument De Dolfijn: Almere kan beter!

Almere, 4 mei 2023

Herdenkingsmonument De Dolfijn in Almere is onderwerp van kritiek van oud-wethouder Tjeerd Herrema. “Het zit op een plein weggestopt, een herdenkingsmonument verdient iets centralers dan dit”, vindt Herrema.

Daarnaast heeft hij kritiek op het monument zelf. “Het is een dolfijn op een tafel, met een kalender die er is opgeplakt. Wat is dat voor herdenkingssymbool? Almere kan beter!” De Dolfijn is sinds 1995 het centrale herdenkingsmonument in Almere. Ook donderdag was hier de lokale dodenherdenking.

Herrema vindt het onbegrijpelijk dat De Dolfijn nog steeds de centrale plek hiervoor is. Historisch gezien snapt hij het. “In Almere Haven is de stad begonnen, destijds dus een logische plek, maar tegenwoordig is het een enorme stad”, zegt hij. Volgens hem zijn er daarom vast plekken te vinden waar een monument beter zou passen. Hij hoopt dat de gemeente in gesprek gaat met Almeerders om te kijken naar nieuwe mogelijkheden. Herrema: “Laat hen meedenken over de plek en invulling voor een nieuw gemeenschappelijk herdenkingsmonument.”

Wat er dan moet gebeuren met De Dolfijn volgens Herrema?: “Doneer die lekker aan het Dolfinarium in Harderwijk!”

Dit verhaal is gemaakt in samenwerking met Engeline Keizer van 1Almere.

Bron: Almere DEZE WEEK