Project Description

Extra aandacht voor oorlogsslachtoffers Bosnië

 

Almere, 5 mei 2023

Tijdens de dodenherdenking donderdagavond in Almere Haven werd ook stilgestaan bij de oorlog in Bosnië, die ruim dertig jaar geleden begon. Zo zong Nick Teunissen het lied ‘Dit nooit meer’. Het lied heeft hij geschreven speciaal voor de slachtoffers van de oorlog in Bosnië en Herzegovina.

Ook heeft Alma Berlijn-Mustafić een krans gelegd namens de Bosnisch-Nederlandse gemeenschap. Dertig jaar geleden brak de oorlog uit in voormalig Joegoslavië. Tienduizenden mensen verloren het leven. Het was de bloedigste oorlog op Europees grondgebied na de Tweede Wereldoorlog. Nederland was er ook bij betrokken, met de militaire aanwezigheid in Srebrenica.

Dubbel gevoel
Alma Berlijn-Mustafić heeft de genocide in Srebrenica overleefd. Dat zij uitgenodigd werd om een krans te leggen namens de Bosnisch-Nederlandse gemeenschap tijdens de dodenherdenking in Almere Haven, geeft haar een dubbel gevoel: “Het voelt heel fijn om hier te zijn. En misschien ook een beetje ongemakkelijk tegelijkertijd. Het is een heel nieuwe ervaring van erkenning en gezamenlijk leed delen. Dat voelt wel fijn.”

Het is voor het eerst in heel Nederland dat oorlogsslachtoffers in Bosnië extra aandacht krijgen tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Voorzitter Shira Waage van Comité 4/5 mei Almere: “Ik wil heel graag, en samen met mij ook vele anderen hier in Almere, die groep veel aandacht geven omdat het zo dichtbij huis en zo kort geleden gebeurd is. Daar mogen we niet van weg kijken.”

Bron: Almere DEZE WEEK